Furcsa szilveszteri szokások

 Sziasztok kedves könyvbúvárok! Közeledik az újév és gondoltuk, hogy még, megejtünk egy furcsa szokásos posztot. Ebben a posztban pár országnak a számunkra furcsa szokásait mutattuk be röviden. Reméljük élvezni fogjátok és egy jó élménnyel távoztok az oldalunkról.😊🎆🎇 

Spanyolország

Spanyolországban és néhány latin-amerikai államban az egyik újévi hagyomány a 12 szőlő
elfogyasztása. Ami abban áll, hogy jövő év minden hónapján egyet megkell enni, a kihívás, hogy éjfélkor is egyet megkell enni. A kedvelt módja ennek az, hogy egy harapás után egészben le kell nyelni a szőlő felét. Utána egy pohár pezsgő segítségével mindezt leöblíteni A hagyomány 1909-re nyúlik vissza, amikor az alicantei szőlőtermesztők ezt az ötletet vetettek fel, hogy kivételes betakarítás után több szőlőt értékesítsenek.

 

Mexico

Azokban a latin-amerikai országokban, mint Mexikó, Bolívia és Brazília, a fehérneműd színe határozza meg, hogy milyen éved lesz. A hagyomány szerint a piros, szerelmet és romantikát hoz, a sárga pedig gazdagsághoz és sikerhez vezet. A fehér a békét és a harmóniát jelenti, míg a zöld a jólétet és a természetet. Törökországban a piros fehérneműt is ajándékoznak a jó szerencséhez és a gazdag új év ígéretéhez.



Németország

Ki ne szeretné tudni, mit hozhat a jövő év?  Németországban az emberek egy kanálban, gyertya fölött kis ólomdarabokat olvasztanak fel, majd a folyadékot hideg vízbe öntik. A Bleigießen (a vízben formálodott ólomdarabkák) furcsa alakjairól állítólag kiderül, mit hoz az előttünk álló év. Ha az ólom labdát képez, akkor a szerencsés éved lesz, míg a korona alakja gazdagságot jelent; egy kereszt a halált jelenti, és egy csillag boldogságot hoz.


Dánia

A dán szilveszteri hagyomány az, hogy tányérokat és ételeket dobálnak a barátjaik és a szomszédjaik
bejárati ajtaja elé. Kicsit népszerűségverseny, mivel minél nagyobb a halom törött porcelán másnap reggel, annál több barátod és szerencséd lesz a következő évben. A lakás és a városi élet idején ugyan ez egy haldokló hagyomány, de hatalmas mulatság azok számára, akik még mindig gyakorolják. Egy másik szokás Dániában az éjfélkor leugrani a székről, ami az új évre való ugrást jelképezi, amikor az óra 12-re üt.


Fülöp-szigetek 

A Fülöp-szigeteken az új év kezdete a pénzről szól. A helyiek úgy vélik, hogy kerek dolgokkal körülvéve  pénzt vagy vagyont hoznak. Ezért pöttyös ruhákat viselnek és kerek ételeket fogyasztanak. Ahhoz, hogy a Fortuna valóban nyomuljon, az érméket zsebben tartják, és állandóan csörömpölnek, és úgy gondolják, hogy ez előfogja segíteni a jövőévi bőségben.



Ecuador


Ecuadorban az emberek politikusokból, popsztárokból vagy más figyelemreméltó figurákból készítenek madárijesztő-szerű babákat. Az año viejo (régi év) megégetése az elmúlt év összes rossz elpusztítását és az új megtisztítását jelenti.  A madárijesztők régi, újsággal vagy fűrészporral töltött ruhákból készülnek. Az ecuadori hagyomány valószínűleg Guayaquilből eredt 1895-ben, amikor sárgaláz-járvány érte a várost, és az elhunytak ruháival teli koporsókat megégették tisztítás céljából.


Olaszország

A „ki a régivel” mottó Nápolyban, ahol az emberek a kenyérpirítótól kezdve a hűtőszekrényig mindent eldobálnak újévkor. A régi vagyontól való megszabadulás az új év újrakezdését szimbolizálja. A súlyos sérülések megelőzése érdekében a legtöbb helyi lakos ragadási hagyományai miatt ragaszkodik apró és puha tárgyakhoz, bár még mindig jó ötlet figyelni a fejét, ha Nápolyba utazik.




Skócia

A skót folklórban az „első láb”, más néven quaaltagh vagy qualtagh, az első ember, aki éjfél után lépi át a küszöböt.  Úgy gondolják, hogy egy magas, sötét hajú férfi ajándékokkal, például érmékkel, szénnel, kenyérrel, sóval és egy „whisk dram” whiskyvel hozza a legjobb szerencsét a ház számára.  A hagyomány valószínűleg a viking napokra nyúlik vissza.A skót folklórban az „első láb”, más néven quaaltagh vagy qualtagh, az első ember, aki éjfél után lépi át a küszöböt.  Úgy gondolják, hogy egy magas, sötét hajú férfi ajándékokkal, például érmékkel, szénnel, kenyérrel, sóval és egy „whisk dram” whiskyvel hozza a legjobb szerencsét a ház számára.  A hagyomány valószínűleg a viking napokra nyúlik vissza.






 Velence
Mama mia Marcooooo


Velence az a romantikus hely amely az év bármely szakában, de szilveszterkor a Piazza San Marco-ban helyi és turisták tízezrei gyűlnek össze tűzijátékra, fénybemutatóra. Az este a szerelemről és a szeretteidről szól, ezért ünnepeljen megfelelően, és boldogan fogadd az új évet a szívedben.     





Románia

Románia hagyományoktól áthatott ország. Különösen a vidéki területeken a szilveszteri események közé tartoznak a maszkostáncok és a halálról és újjászületésről szóló szertartások.  A táncosok bundákba és fa maszkokba öltöznek, amelyek kecskét, lovat vagy medvét ábrázolnak, majd házról házra táncolnak, hogy megakadályozzák a gonosz szellemeket.  A medve tánca a legnépszerűbb amely jólétet, egészséget és jó szerencsét hoz.






Japán

Éjfélkor a buddhista emplomok Japán szerte 108-szor csengetnek, hogy eloszlassák a 108 gonoszszenvedélyt, amelyet minden ember megél a buddhizmus szerint. A japánok úgy vélik, hogy a harangok csengése megtisztítja őket az előző évi bűneiktől. Hagyományosan az év utolsó napján 107, az új évben a 108. napon harangoznak. Sokan szilveszterkor a toshikoshi soba nevű hajdina tésztát eszik, jelképezve a hosszú élet kívánságát.

 

Megjegyzések